WERELDSE WEERTENAREN

De geschiedenis van Weert krijgt het podium

Ter gelegenheid van de viering van 85 jarig jubileum van Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Aldenborgh komt op zondagmiddag 10 maart a.s. de rijke geschiedenis van Weert weer even tot leven. De Aldenborgh en Harmonie St.-Joseph 1880 bundelen voor deze gelegenheid hun kennis, kunde en krachten in het Munttheater voor de presentatie van het jubileumprogramma Wereldse Weertenaren.

Docent van de Aldenborgh-cursus Weerterlogie, auteur en columnist Frits Nies, zal de middag inluiden en duiden middels een gesproken column.

Loop van de geschiedenis

Er zijn niet alleen in de afgelopen 85 jaar, maar ook al ver voor die tijd meerdere Weertenaren geweest met een stip op de horizon buiten het zicht vanaf de Martinustoren. Ieder op eigen wijze en op eigen plek hebben zij in de wijde wereld een steen verlegd in de loop van de geschiedenis. Het zijn onze Wereldse Weertenaren die we bij deze gelegenheid terugbrengen voor het Weerter voetlicht.

Portretten

De volgende  vertellers voeren u mee naar de wereld van enkele van die Weertenaren:

  • Rob Troubleyn, luitenant-kolonel b.d. en onderzoeker bij Kenniscentrum In Flanders Fields Museum in Ieper (B);
  • Alfons Bruekers, publicist en verteller van de Erfgoedgemeenschap Nederweert;
  • Peter Korten, onderzoeker en voortrekker van De Aldenborgh Weert.

Zo kunt u onder meer een aangrijpend portret tegemoetzien van een Weerter kindsoldaat die diende in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. En u ontdekt het leven van een beroemde architect die vanuit Weert afreisde om zijn stempel te drukken op het aanzien van een opkomende wereldstad.

Regisseur/acteur Johan Korten uit Stramproy kruipt in de huid van de eerste Weerter cowboy in het Wilde Westen, bijgestaan door een Amerikaanse acteur uit B-films in wie sommigen van u nog Ronald Reagan zullen herkennen.

Bewegende beelden

De voorstelling wordt verder ingekleurd met gefilmde verhalen en beelden van Weertenaren, geregistreerd door de filmmaker Peter Crins. Zijn visuele bijdragen voegen een extra dimensie toe aan de reis door de geschiedenis van Weert. En ja, Tjeu Jonckers (1905-2011) – wie kent hem inmiddels niet – komt ook weer aan het woord.

Muzikale omlijsting

Op het podium van het Munttheater prominent aanwezig deze feestmiddag rond Wereldse Weertenaren: de in de negentiende eeuw opgerichte Harmonie St.-Joseph 1880 (de kerkelijke). Deze muzikanten spelen onder leiding van Bart Deckers prachtige uitvoeringen van Les Misérables en Once Upon a Time in the West.

Zangeres Linda Smeets zal in de rol van de legendarische Weerter Antje vanne Stasie een voorproefje geven van Antje – De Musical, die op 17, 18 en 19 mei wordt opgevoerd in de open lucht van het Stationsplein Weert.

Tot slot ook nog een wereldpremière: de uitvoering van fonkelnieuw werk van Weerter componist Frits Kessels jr.

// Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Provisus //