GEWOON DOEN

Merith van Eijden (16) hoefde geen muziek te spelen van haar ouders, maar gaf gehoor aan haar eigen hart. Op eigen initiatief startte ze met gitaar en basgitaar. Met filmpjes op internet ging ze aan de slag. Ze heeft nooit les gehad op de muziekschool. Toch speelt ze nu mee met ons jeugdorkest, percussion ensemble en harmonieorkest. Jawel, topniveau op basgitaar!

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan

Het begon enkele jaren geleden met een verzoekje op school. Kan er iemand Hotel California spelen op basgitaar? Merith antwoordde met: “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.

De basgitaar is geen standaard instrument in een blaasorkest. Toch heeft hij een belangrijke functie. Hij zorgt voor het fundament van de muziek. Zonder de lage tonen van de basinstrumenten, zoals: bastuba, tenorsaxofoon en basgitaar, klinkt de muziek niet zo mooi. De basgitaar is eigenlijk een moderne contrabas, maar wel met een heel eigen geluid en karakter.

Tijdens het Sylvesterconcert in het Munttheater speelt Merith mee met alle geledingen. Dan schittert ze de hele avond op het podium. In de aanloop daarnaartoe betekent dit drie keer per week naar repetities en de nodige zelfstudie. Ze heeft er zelfs haar baantje voor opgezegd omdat school er anders te veel onder lijdt. Ze zet zich er volledig voor in.

Samen goede muziek maken is haar passie, maar ze wil er niet haar werk van maken. Misschien wel iets met cultuur en media, maar dat is nog toekomstmuziek. Voor Merith is muziek maken vooral “gewoon doen”.