Componist in coronatijd

Tijdens de coronacrisis kan de harmonie niet repeteren. Bart Deckers, dirigent bij onze harmonie, zet nu zijn talent als componist in om de coronacrisis naar zijn hand te zetten. Hij schrijft een nieuw muziekwerk voor de harmonie, percussion ensemble en carillon: Retrospective. Het is bedoeld als een mooi cadeau voor de 140 – jarige harmonie.

Met het muziekwerk Retrospective kijkt Bart Deckers terug naar het eerste jaar van de harmonie: 1880. In dat jaar werd koningin Wilhelmina geboren. Voor 1880 stond blaasmuziek vooral bekend als militaire en kerkelijke muziek. Het werd in parades en processies gespeeld. Vanaf 1880 werden klassieke symfonieën bewerkt om in een klein blaasorkest te spelen.

Fanfares en harmonieorkesten schoten aan het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw als paddenstoelen uit de grond. De Kerkelijke Harmonie St.-Joseph was daar een van. Die is overigens gestart als fanfare. Dat was in die tijd heel gebruikelijk. Vooral de kosten speelden een rol van betekenis. Koperinstrumenten waren goedkoper dan houtinstrumenten.

In Retrospective staan terug- en vooruitkijken centraal. Het is een rapsodie in vier delen. Bart heeft zich daarbij laten inspireren door de bekende componist Bruckner die leefde van 1824 tot 1896. Het eerste deel is een openingsfanfare waarin de geboorte van Wilhelmina centraal staat. Het tweede deel is een virtuoze capriccio met houtblazers in de hoofdrol. Die verwijst naar de overschakeling van fanfare naar harmonieorkest. Het derde deel is een snelle scherzo. Het vierde deel is een grootse Gregoriaanse (lees: kerkelijke) finale met carillon.

Omdat de coronacrisis langer duurt dan verwacht, heeft Bart nog een extraatje bedacht. Hij heeft een toegift gemaakt van drie minuten waarin hij de belangrijkste thema’s van het muziekstuk in herinnering brengt bij de luisteraar. Het toetje heeft de naam Sequel (vervolg) meegekregen.

Met Retrospective en Sequel hoopt Bart Deckers de gasten al neuriënd weg te horen gaan na het concert. Hopelijk kan het muziekwerk na de lockdown snel worden ingestudeerd en uitgevoerd. De dirigent en muzikanten zijn er klaar voor.